Enkele veel voorkomende SOA’s die u moet weten

Jeuk, genitale zweren en andere typische SOA-symptomen zoals een branderig gevoel bij het plassen moeten meteen door een arts worden behandeld. De noodzaak van routinematig testen wordt benadrukt door het feit dat sommige mensen geen symptomen vertonen.

Onbehandelde SOA’s kunnen leiden tot chronische ziekten en onvruchtbaarheid. Door u bewust te zijn van de waarschuwingssignalen kunt u de verspreiding van SOA’s onder een bevolking voorkomen of langdurige schade aan de persoon voorkomen. Hieronder vindt u wat u moet weten over acht veel voorkomende SOA’s.

Hpv (Humaan Papillomavirus)

De vlees- of roze gekleurde bultjes kunnen jeuken, pijn doen of bloeden. De virale stammen die mond- en keelkanker, peniskanker en baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken zijn zorgwekkender. Een van de meest voorkomende SOA’s, HPV, kan worden gevonden door medische professionals.

Herpes

Een van de meest besmettelijke en dure SOA’s ter wereld is herpes. Herpes simplex type 1 (HSV-1) en type 2 (HSV-2) zijn de twee virale types die genitale herpes veroorzaken en zijn beide seksueel overdraagbaar. Naast vaginale of anale zweren kan orale herpes zich manifesteren als koortslip of koortsblaren.

Trichomonas

Trichomonas is een van de meest behandelbare SOA’s, maar heeft ernstige gevolgen voor aanstaande moeders. Jeuk, branderigheid, roodheid of pijn aan de genitaliën zijn frequente symptomen van trichomonas bij vrouwen. Er kan ook een dunne afscheiding zijn die helder, wit, geelachtig, groen of transparant is met een geur. Mannen kunnen symptomen hebben zoals een branderig gevoel na het plassen of ejaculeren, jeuk of ontsteking in de penis, of wat penisuitvloeiing. Mannen vertonen vaak geen symptomen, waardoor ze vaak niet weten dat ze getroffen zijn. Ze kunnen dus zeker trichomonas testkits kopen om regelmatig een SOA zelftest uit te voeren waardoor ze op de hoogte zijn van de infectie. 

Gonorroe

Deze aandoening wordt veroorzaakt door de gonorroe-bacterie, die gedijt op warme, vochtige plaatsen zoals de urinebuis, ogen, keel, vagina, anus, en de vrouwelijke genitaliën en het voortplantingssysteem.

Chlamydia

Deze SOA, die wordt veroorzaakt door de Chlamydia trachomatis-bacterie, vertoont soms geen symptomen. Anderen kunnen echter een branderig gevoel hebben bij het plassen of abnormale vaginale of penisuitvloeiing hebben.

Conclusie

Kortom, het is belangrijk voorrang te geven aan veilige seks en regelmatige SOA-tests om de verspreiding van veel voorkomende SOA’s te voorkomen. Met goede voorlichting en bewustmaking kunnen we werken aan het terugdringen van deze infecties en het bevorderen van de algemene seksuele gezondheid.